Announcement

Collapse
No announcement yet.

Connecting Wiimote controller on M1 Mac with OSX 12 Monterey

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Connecting Wiimote controller on M1 Mac with OSX 12 Monterey

    I'm having issues connecting the Wii Mote. The default apple bluetooth prompt forces a passkey which is never accepted. I read in this wiki that the passkey can be figured out if the address is known, and then deciphered from there: http://wiibrew.org/wiki/Wiimote

    Any updates on how to make this happen? I'd like to use it with VDMX and I believe you wrote those plugin for that?

    Thanks!

  • #2
    Hi,

    could you please tell how do you start connecting the Wiimote to OSCulator?

    What you describe usually happens when you press button 1&2 together.

    Thanks!
    Camille

    Comment


    • #3
      Hi,

      M1 pro mac user here also, so with Monterey.
      I have my last Intel Macbook with me to. In this mac (intel) Wiimote worked well with Monterey but was already paired with my computer before update...
      I tried to connect with my new computer (red button and press pair a wiimote), and get this error :

      A discovery process is already running in another window.

      So i tried to delete old Wii in old MBP with bluetouth preferences. And now neither computer can pair a new Wiiimote.
      Get the same error msg error in the old MBP intel.

      Wen i press the button pair a Wiimote after reboot first time look doing nothing and second press give the error message.

      If i press the red button with BL preference in front of me i can see the Wiimote and try to connect but preferences ask me a password.

      Never had problems with connexion or paring and i use OSCulator a lot!

      Ask me if you need more precisions... I suspect a Monterey issue here??

      Thanks,
      Mika.

      Comment


      • #4
        Hi Mik,

        Pairing with the Bluetooth Preferences Pane will always display the password prompt.

        Let me find a computer with macOS Monterey and do some tests, I will be right at you.


        Best,
        Camille

        Comment


        • #5
          Hi,

          I was just able to reproduce the issue on an M1 Mac with Monterey.
          I will now try to reproduce and fix on an Intel machine with Monterey.

          Thank you for your patience.

          Best,
          Camille

          Comment


          • #6
            Ok!

            To reproduce this error on Intel chip i just removed all the Wii connected in the BLE preference pannel in Macos... I tried to reconnect from scatch in OSCulator.

            Thank you!

            Comment


            • #7
              Hi mik,

              I have been able to reproduce the problem on an intel mac running Monterey 12.0.1.
              Now I'd like to understand what is going on…


              Best,
              Camille

              Comment


              • #8
                Thanks Camille for looking into this! For a while I took a deep dive into the WiiBrew wiki to try and figure it out. I guess the passkey can be determined from the Mac address, but I was unable to grab the Mac address from the remote I have: http://wiibrew.org/wiki/Wiimote

                I'll buy a new remote if that solves the problem.

                Thanks!
                Cornelius

                Comment


                • #9
                  Hi all,

                  I'm sorry about this issue.
                  I have filled a bug report with Apple, now waiting for their feedback.
                  Hopefully this will be fixed in the next macOS release.

                  projectileobjects you don't need to try finding the device passcode.
                  OSCulator uses a custom pairing procedure that works well on a supported versions.

                  Best,
                  Camille

                  Comment

                  Working...
                  X